A Scala Hanníbalis van de bracet en forma de 148 articles episodis d'història de l'Escala i Empúries i altres indrets, reflexions i opinions sobre temes d'actualitat i capbussades en el món de les ciències ocultes
..

• La biblioteca de l’Escala en joc

Ja fa uns anys que vaig escriure sobre la història de les biblioteques de l’Escala. Començava pel tresor bibliogràfic del convent servita d’Empúries i acabava amb la biblioteca ubicada a l’edifici de la Caixa de Girona tot demanant per a ella un relleu generacional. La nostra biblioteca s’havia quedat petita per a una població que no parava de crèixer.

L'extinta biblioteca ubicada a l'edifici de la Caixa de Girona fa anys que demanava un relleu però l'actual projecte defensat per l'alcalde no convida a l'optimisme perquè la nova biblioteca no s'adapta a la normativa de la Generalitat i no ha estat concebuda per ser filla del seu temps i digna de les necessitats actuals.

Pocs anys cap aquí he assistit al serial polític que ha generat els diferents emplaçaments proposats per a la nova biblioteca on quasi tothom, exceptuant els professionals en la matèria, han dit públicament la seva, molts des de la desinformació. Jo, pel que fa al nou emplaçament, m’uneixo a les veus que consideren que l’edifici de la Caixa de Girona, per més adaptacions que es facin, mai no estarà pensat per acollir una biblioteca d’inici de segle XXI. Són tres els factors que han fet decidir l’alcalde a emplaçar-hi la nova biblioteca: ocuparà un edifici cèntric, disposarà d’un espai suficient i representarà per a les arques municipals una despesa menor. Sempre s’ha dit: invertir en cultura és un mal negoci.

Coincideixo amb l’alcalde, en referència al primer factor, que la plaça on està ubicat l’edifici és molt cèntrica i, per a mi, després de tants anys d’anar a buscar a la biblioteca, com deia l’infant i futur escriptor Albert Camús, la ració diària de somnis, també m’és emocionalment molt pròxima; però penso també que els altres dos factors són pa per avui i gana per demà. Només duplicant l’espai útil de la vella biblioteca no es donarà resposta als 1.500 carnets actius i al fons seleccionat de 17.000 volums; l’any 2008 va rebre 13.162 visites. Com diu la bibliotecària al llibre-programa de la Festa Major d’enguany, “la biblioteca s’ha posicionat com una de les instal·lacions amb més assistència i amb el nombre més gran d’usuaris de la població”.

Altrament, els usuaris, de tot l’any o de temporada, no han estès com la biblioteca ha pogut estar tancada tot l’estiu quan precisament aquests mesos és quan rep el nombre més gran de visites de tot l’any perquè no tothom que visita l’Escala viu només de sol i platja. ¿No creieu que si l’alcalde hi hagués posat només una petita part de la il·lusió i les ganes que va posar en la remodelació del passeig del Mar, en la nova Ronda del Pedró o en l’aparcament de plaça Catalunya hauria trobat segurament una fórmula, una solució… que no hagués obligat a tancar forçosament la biblioteca tot un estiu?

Imatge de la concentració del dissabte 24 d’octubre a la plaça de l'Ajuntament per protestar per la construcció de la biblioteca a l’edifici de la Caixa de Girona. L’acte va ser convocat pels usuaris de la biblioteca i per ERC i CiU. La trobada va anar precedida per una xerrada informativa, presentada per l’escriptora i usuària Anna Almazan, a càrrec de Rosa Caballero (ERC), Lluís Colomeda (usuari) i Josep M. Guinart (CiU). (Fotografies: Canal 10 Empordà i Mayte Llandrich).

L’any 2002, amb l'Ajuntament governat per CiU i amb Josep Maria Guinart d’alcalde, es va plantejar la necessitat de la construcció d'una nova biblioteca, coincidint amb els importants programes d'ajuts de la Generalitat i la Diputació de Girona. En aquells moments, segons Josep Maria Guinart, “s'havien buscat diferents indrets per a la nova ubicació i per unanimitat de tots els grups, amb el suport de l’ara alcalde Estanis Puig (PSC), llavors regidor soci de govern i responsable de l'àrea d'Urbanisme, es va decidir adquirir un emplaçament al costat de l'església”. Estanis Puig, un cop alcalde, se'n va desdir i va veure l'espai ideal en l'edifici de Caixa de Girona.

Aquesta dèria meva d’escriure històries m’ha portat a conèixer moltes biblioteques. Però sobretot les del nostre entorn: les velles biblioteques de Torroella de Montgrí, Castelló d’Empúries, Roses, Llançà, Figueres, Palafrugell… i les noves adaptades a la normativa de la Generalitat que les han hagut de substituir. Totes les noves són instal·lacions de primera categoria perquè han estat concebudes per ser filles del seu temps i dignes de les necessitats actuals. La nova de l’Escala, en canvi, naixerà encaixonada, amb una curta esperança de vida; d’aquí a poc ella mateixa en demanarà a crits una altra més d’acord amb els nous temps. Així, segons l’alcalde, tots els alcaldes de les poblacions anteriorment esmentades es van equivocar. Tantes il·lusions perdudes, tants euros invertits. Diuen que és de savis repensar-s’ho.

A l’edifici de la Caixa de Girona la nova biblioteca tindrà només uns 503 m2 de superfície –i no 600 com assegura l’alcalde–, quan en una població com l'Escala (d'uns 10.000 habitants) cal un edifici amb més del doble d’espai per poder optar a ajudes i subvencions per a la construcció i el manteniment. Rosa Caballero, presidenta local d’ERC, precisa: “Si partim d’una població de 9.330 habitants, a l’Escala li pertoca una biblioteca amb una superfície de 1369 m2, segons el darrer Mapa de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya, publicat al DOGC núm. 5.180 de 24 de juliol de 2008. La biblioteca hauria d’obrir 30 hores i necessitaria 1 bibliotecari i 3 tècnics auxiliars parcialment subvencionats”.

Integrants del Grup de Lectura de la biblioteca en una foto de família.

Segons Caballero, “Amb el projecte actual de biblioteca no només no es respecta el que estableix la normativa, sinó que es perd la subvenció de fins a 50% de la Generalitat i de fins a 25% de la Diputació que representen fins al 75% del cost de l’obra. Tampoc el Servei de Biblioteques no dóna les subvencions anuals que pertocarien a l’Escala per a la compra de llibres i audiovisuals per la mateixa raó. Segons dades facilitades per Esther Surinyac, de la Central de Biblioteques, Roses i Castelló d’Empúries han rebut aquest any 2009 respectivament 36.553 i 30.000 euros anuals de la Diputació i 5.000 euros de la Generalitat; l’Escala només ha rebut 4.000 de la Diputació i 1.500 de la Generalitat”.

Ara l’alcalde parla d’una altra nova biblioteca a can Maset per a l’any 2013. L’any 2010 estrenarem una biblioteca a l’edifici de Caixa de Girona i el 2013 una altra a can Maset? L’alcalde, amb això, només juga a confondre i despistar amb les seves paraules i contradiccions. Ningú es pot creure que el 2013 es farà a can Maset una biblioteca –com la que ara no s’ha volgut fer–, només tres anys després d’estrenar-se la que ara s’està fent. És inconcebible que mentre alguns informes socioeconòmics com l’Anuari Social de la Caixa situen la població de l’Escala en una primeríssima categoria a nivell d’Estat l’equip de govern decideixi construir una biblioteca de segona categoria. ¿Després d’haver arribat als 10.000 habitants i tenir pretensions de ciutat l’Escala s’ha de conformar amb una biblioteca de 5.000 habitants?

(L'Escalenc-2009)

REBOTIGA DEL SCALA

REBOTIGA DEL SCALA