A Scala Hanníbalis van de bracet en forma de 148 articles episodis d'història de l'Escala i Empúries i altres indrets, reflexions i opinions sobre temes d'actualitat i capbussades en el món de les ciències ocultes
..

• Recull històric (3) del fenomen OVNI a l'Escala i rodalia

Dos policies locals -un d'ells reincident-, patrullant amb el cotxe a les quatre de la matinada del dimecres dia 18 de març de 1997 per la zona de l'accés sud de l'Escala -prop del kàrting-, observaren com un ovni esfèric, com una gran lluna plena, se'ls va acostar de cop i s'immobilitzà a tan sols 4 o 5 metres de terra en forma de nebulosa, durant vint minuts, al bell mig del qual “es deixà entreveure una silueta humanoide d'uns 4 metres d'alçada”. Després, tot passant d'un color ataronjat a un vermell intens, es desplaçà rapidíssim cap al massís del Montgrí. El policia reincident va declarar a la premsa que “aquell núvol gran com un camp de futbol era el mateix objecte no identificat de l'any 1990”. (Aquella mateixa matinada, segons revelà el programa Cas Obert de TV3, es veié el mateix fenomen des de Begur i altres indrets. El cas va assolir molt ressò mediàtic).

L'impressionant espectacle que ofereix la lluna plena en aparèixer a primera hora de la nit per llevant i quedar reflectida sobre el mar escalenc no té res a veure amb una lluna plena misteriosa que apareix en certes ocasions a la mateixa hora en direcció oest (astronòmicament impossible).

Una altra anomalia va succeir a la mateixa època del cas anterior -ignoro si a la mateixa nit-. Una persona m'explicà a l'endemà dels fets que desplaçant-se a les 11 de la nit de l'Escala a Bàscara, passant per Vilaür i Calabuig, divisà entre aquestes dues poblacions també una immensa i espectacular lluna plena de color groc encès, a la banda de ponent -astronòmicament impossible-, donat la sensació d'estar pocs metres damunt un camp a tocar la carretera. Esverada, en arribar a casa seva (2 Km. després), va pujar a un terrat amb molta visibilitat acompanyada d'un familiar confiant de veure per serenar-se només la Lluna però només presenciaren un firmament bellament estrellat.

El vint-i-setè episodi d'aquest recull va tenir lloc un vespre atramuntanat de maig de 1997. Una colla que feia a peu el camí de Cinclaus a Empúries veié com una resplendent aeronau sobrevolava la serra de Rodes fent unes desconcertant maniobres. Aquesta enigme seria posteriorment corroborat per unes manifestacions d'un tinent de l'estació del Pení publicades a la revista Más Allá. L'oficial contava que un dia de maig un estrany i sospitós artefacte d'origen desconegut fou detectat i registrat pels radars i observat pels militars mentre planava sobre la vertical de la base astronàutica.

Dimecres 6 de maig de 1998, ¼ de 12 de la nit. Dues persones escalenques i algun estranger contemplaren des de la font de la Platja un curiós fenomen “amb forma de didal amb cintes (semblant a una estrella) situat sobre la vertical de la ‘casa de la punxa’. Les parts inferior i superior del didal eren blau fosc i la part central groguenca. Les cintes, blanques, eren 10 o 15 vegades més llargues que el didal. L’espectacle durà uns vint minuts fins que s’acabà esvaint en la foscor”. Havia impressionat vivament els cors d’aquells testimonis oculars. Segons les fases lunars, aquella nit era de lluna plena.

Al propietari d’un bar proper a la Plaça de l’Univers dels Riells li va costar donar crèdit als seus ulls quan endreçant l’establiment a les 2 de la matinada d’un dia d’estiu del 1998 va veure a ponent com en una trajectòria nord-sud una bola de foc creuava la nit escalenca. “Havia estat una massa esfèrica lluminosa de color vermell violent amb un nucli obscur (negre)”. Aquest fenomen (similar al que succeí el 1983) va poder ser, segons la ciència, una bola de plasma (partícules d’alta energia unides per l’electricitat) o un infreqüent llamp globular.

Dues dones anaven de l’Escala a Torroella quan enfilant la recta que porta a Ullà observaren en companyia d’un altre cotxe com a 300 metres d’alçada i procedent de sobre el Montgrí en direcció a ponent es desplaçava en una trajectòria rectilínia i baixant lleugerement en diagonal una aeronau de forma troncocònica (tipus zepelí). El suposat ovni, de dimensions difícils de precisar, emetia un brunzit i portava llums intermitents. Era ¼ de 10 del vespre d’un dia de juny del 1999; fosquejava. Elles discrepen que fos alguna mena d’avió.

Diversos episodis d'aquest recull parlen de la presència d'un ovni sobrevolant un vehicle que circulava de nit en direcció a l'Escala (a la imatge, la carretera que porta a la població).

Un quart i cinc d'11 de la nit d'un dia feiner de final d'octubre de 1999. Una parella i el seu fill de dotze anys anaven de Bellcaire a l'Escala quan en enfilar la llarga recta s'adonaren d'una gran lluminària al final de la carretera i a l'alçada del kàrting. “Vam pensar que devien fer al kàrting algun espectacle especial tot i que resultava xocant pel dia i l'hora”, em confessa A.S. Dos quilòmetres abans d'acabar la recta van decidir aturar-se perquè aquella lluminària que havien observat de lluny va resultar ser com una gran lluna o bola de color ben limitada de color entre groc i taronja. “En veure-ho de seguida vaig pensar que es tractava del mateix fenomen que havien vist en aquesta zona aquells dos policies dos anys enrere i ho vaig comentar a la dona”.

“Aquella bola, d'uns 20 o 25 metres de diàmetre, es va anar desplaçant lentament d'oest a est a uns 4 metres d'alçada. Primer es va com plantar uns segons sobre la carretera i després es va dirigir al mas de la discoteca UP6 sobrevolant-lo com per no xocar. En allunyar-se direcció sud-est cap a la Muntanya Gran de cop va deixar de ser visible. Després vam decidir acabar d'arribar a l'Escala però no sense assegurar-me abans que les constants vitals del cotxe seguien funcionant”. El testimoni conclou la seva explicació afegint que aquest estrany fenomen “era una cosa controlada” i va durar uns set minuts; durant aquest espai de temps no va aparèixer cap més cotxe a la carretera.


Em contava una jove parella de Bellcaire que entre les 4 i les 5 de la matinada d'un dia de l'anomenat 'aqüeducte' de la Immaculada de desembre de 2005 va veure, en creuar la població d'Ullà tornant de l'Estartit, com una mena d'immensa lluna plena de forma ovalada en sentit horitzontal i de color ataronjat darrera les poques cases situades a mà esquerra de la carretera i com arran de terra (contràriament a la lògica astronòmica). En intentar fer-se a la idea del que podia ser aquella lluna tan 'atípica' s'adonaren que es tractava d'un cas insòlit que acabà 'evaporant-se' tot d'una.

A títol de conclusió, cal constatar que la majoria d'avistaments que s'han presenciat des de les nostres contrades comparteixen aquests aspectes: una pressumpta nau circular -o esfèrica-; una lluminositat vermellosa-ataronjada; direcció E a W o W a E; han coincidit en el temps amb èpoques de conflictes internacionals amb intervenció nord-americana. Tanmateix, tants avistaments poden donar a entendre que el nord-est de Catalunya es una zona d'habituals fenòmens misteriosos qualificats de paranormals; el territori comprès entre el golf de Lleó i el massís de Canigó (espai que inclou la badia de Roses) és una “zona maldita” que presenta les mateixes anomalies electromagnètiques que el “Triangle de les Bermudes”.

Se sol dir que els casos coneguts, a nivell mundial, només són la punta de l'iceberg d'una realitat física, invisible sovint i secreta sempre, que les fonts oficials han silenciat sistemàticament perquè, segons es pensa, el contacte amb ovninautes alienígenes, d'existir, ens causaria teològicament, psicològica i sociològica un impacte molt dur, fins canviar radicalment el sentit de l'existència humana.

Som els éssers humans els únics dotats de ments capacitades per explorar les profunditats de l'univers? També altres éssers, amb un coneixement plurimil·lenari de l'espai, podrien travessar el seu sistema solar i arribar al nostre. Tanmateix, si la previsible impossibilitat d'aquestes visites es deriva del factor espaciotemporal, l'existència d'una “propera” altra dimensió podria ser la resposta. Però, de ser així, costa pensar que la nostra sofisticada tecnologia no fora capaç de detectar i identificar qualsevol aparell provinent d'una altra galàxia o d'una dimensió desconeguda.

Altrament, l'estiu de 2002 el govern nord-americà es confessava i demanava perdó pel secretisme i la manipulació a que ha estat sotmesa l'opinió pública respecte a que moltes aparicions d'ovnis han estat muntatges de la CIA per encobrir operacions militars i d'espionatge, alhora que han assegurat que altres casos tenen una explicació estrictament terrestre. Endemés, el fet que molta gent asseguri gratuïtament haver entrat en contacte amb extraterrestres desvirtua la ufologia, la paraciència que tracta del fenomen OVNI.

Un alienígena segons la imagineria popular. Resulta fins i tot divertit atribuir aquest rostre als extraterrestres, però també costa d'imaginar que els únics pobladors de l'univers siguin els d'un planeta entre mil.

La jove història de la ufologia esdevé l’antropologia d’un mite contemporani. Un radioastrònom catalá participa aquest 2003 en el programa Seti (NASA) de recerca d’hipotètics rastres extraterrestres; alhora s’han iniciat els projectes científics de recerca de vida fora del Sistema Solar més ambiciosos de la història: l’europeu Darwin (ESA) i l’estadounidenc Terrestrial (NASA). Tot i que la gran majoria són fenòmens explicables i naturals, creix la incertesa sobre l’origen i la causa d’algun d’ells. De fet, la Terra forma part d’una bombolla, dins l’infinit, amb 100.000 milions de galàxies. Hi ha encara molts misteris i enigmes: universos paral.lels, una quarta dimensió...

En definitiva, encara són algunes les aparicions que desafien els científics perquè, investigats la majoria d'ovnis, un de cada cinc encara no ha rebut explicació oficial. Els casos d'avistaments, aterratges, contactes i abduccions no deixaran de moment de ser un enigmàtic misteri, que tal vegada trobarà resposta en futurs segles.

Particularment, respecte al suposat origen extraterrestre dels ovnis, em considero un escèptic. Simplement, el que he narrat, judici personal a part, no us creieu que és obra d'un il·luminat; ha estat tota la 'realitat' que m'han explicat. He de precisar que no apareix la identitat dels testimonis entrevistats perquè, per raons evidents, han preferit romandre a l'anonimat.

A títol de resum, heus aquí la relació dels 33 fenòmens OVNI que s’han explicat:

Santa Màxima....1943--Rostres cremats....1948--La Punta enllà......1977--Llampaies.............1984--Policies II..............1997
Estol de plats.........1954--Lluna amb llaços...1978--Cementiri..............1986--Lluna mentidera..1997
Aparició mariana..1956--Les llunetes..........1980--Negra nit..............1986--Pení......................1997
Colla del terrat......1964--Mitges de nylon....1980--Botifarra I.............1988--El didal.................1998
Aeronau panxuda.1966--Txapel.les.............1980--Policies I...............1990--Bola de foc II..........1998
Dofins...................1966--Croissant..............1981--Surrealisme..........1992--Botifarra II...........1999
Futbolistes............1971--Bola de focI...........1983--Orriols...................1995-Cosa controlada...1999
El Cargol...............1976--Testimoni xiflat....1984--Altra dimensió......1997--Lluna d'Ullà.........2005

* Aquest recull ha estat actualitzat el 2005. Si sabeu d'algun altre fenomen OVNI esdevingut a l'Escala o rodalia us agrairia ens ho comuniqueu a scalatunel@gmail.com

(L'Escalenc-1997/2003)

REBOTIGA DEL SCALA

REBOTIGA DEL SCALA