A Scala Hanníbalis van de bracet en forma de 148 articles episodis d'història de l'Escala i Empúries i altres indrets, reflexions i opinions sobre temes d'actualitat i capbussades en el món de les ciències ocultes
..

• Patrick O’Brian en el record

El 2 de gener del 2000 la mort sorprenia l’escriptor anglès Patrick O’Brian (1914-2000) a l’edat de 85 anys en un hotel de Dublin. Aquest mestre de la novel.la històrica d’aventures navals i admirador de Catalunya s’havia establert molts anys abans a la població nordcatalana de Cotlliure, on també per voluntat pròpia hi descansen, discretament i quasi anònima, les seves restes mortals. Sempre, en la vida i en la mort, l’escriptor va aconseguir mantenir la seva intimitat.


Havia nascut al comtat de Buckinghamshire -sud d’Anglaterra- i el seu nom real era Richard Patrick Russ. La seva família era d’origen alemany, però ell, que estudià a Dublin, es passà la vida parlant d’Irlanda i de la seva ascendència irlandesa. Va escriure el seu primer llibre als 15 anys, però bona part dels seus primers treballs foren destruïts per una bomba caiguda sobre el seu estudi de Londres durant la Segona Guerra Mundial. Durant aquest conflicte bèl.lic va treballar per a la intel.ligència britànica com a encarregat de la propaganda en operacions especials.

Una malaltia respiratòria essent infant li havia impedit materialitzar el somni de la seva joventut: enrolar-se a la marina. Però això no va evitar que anys després assolís un èxit espectacular amb una excel.lent sèrie històrico-literària d’èpica naval enmarcada en les guerres napoleòniques i protagonitzada pel tàndem format per l’heroic capità de la Marina reial anglesa Jack Aubrey i el doctor irlandès-català Stephen Maturin.

Stephen Maturin és un espia dedicat a la medicina, la caça i la botànica. Fill de pare irlandès i mare catalana, serveix a l’Armada reial perquè considera que Napoleó és el principal enemic de la llibertat, però el seu objectiu a llarg termini és la independència per a les seves estimades pàtries d’origen: Irlanda i Catalunya. Catòlic i lliurepensador alhora, és un intel.lectual molt ben considerat i un apassionat per la causa catalana. En els diferents llibres de la sèrie Maturin fa constants referències a Catalunya, als seus paisatges, a la seva gent i a les seves tradicions, fins arribar a ser un esplèndit ambaixador de Catalunya arreu del món.

Consagrat internacionalment -especialment des del 1991-, O’Brian ha venut quatre milions d’exemplars essent el llibre més conegut de la sèrie "Capità de mar i de guerra" (1969). El seu llegat literari també inclou traduccions d’autors francesos (Sartre, Beauvoir, Colette...) i unes magnífiques biografies (Picasso, Banks...).

L’escriptor vivia des del 1949 a Cotlliure dedicat a escriure i a cuidar de les seves vinyes, en companyia de la rusa Mary Tolstoi-Miroslavaska amb qui s’havia casat en segones núpcies. Hi vivia discretament, sense que la seva fama alterés el seu gairebé anonimat. Havia manifestat que la seva vida havia transcorregut en gran part "fora del món actual i aliena a tot allò referit a la postmodernitat".

Abans i després de la seva mort havia rebut molts elogis. L’actor Alec Guinness recentment ha declarat : "Aubrey i Maturin són dos dels millors personatges de ficció de la literatura del s. XX". Dean King, el seu biògraf, manifesta que O’Brian va crear "la major obra sobre amistat i amor de l’anterior centúria". I el diari ‘The New York Times’ havia arribat a dir : "són les millors novel.les històriques que s’han escrit mai".

En canvi, ni viu ni mort les institucions catalanes li han retut cap homenatge ni reconeixement públic en agraïment a la divulgació de Catalunya arreu del món que fa a través del personatge Maturin. L’Enciclopèdia Catalana ni en els seus suplements esmenta aquest mundialment reconegut escriptor.

L’Escala-Cotlliure, gener de 2001 (1r aniversari de la seva mort).

(El Full de Portbou-2002)

REBOTIGA DEL SCALA

REBOTIGA DEL SCALA