A Scala Hanníbalis van de bracet en forma de 148 articles episodis d'història de l'Escala i Empúries i altres indrets, reflexions i opinions sobre temes d'actualitat i capbussades en el món de les ciències ocultes
..

• El Dr. Hamer i la GNM

No fa massa una amiga de l’Escala em va demanar si podia escriure la història del Dr. Hamer. Ella havia patit un càncer l’any 1993 i havia estat pacient d’un deixeble d’aquest doctor precursor de la Germànica Nova Medicina del qual va perdre la pista després de haver-se-li prohibit exercir la medicina.

La GNM dictamina que el càncer neix d’un xoc psíquic extremadament brutal i inesperat. La teràpia implica identificar i resoldre el trauma original a través de la psique, el cervell i l’òrgan danyat. (Fotografia: GNM).

Ryke Geerd Hamer va nèixer a Frísia (Renània-Alemanya) el 1935. Es doctorà en Teologia, Física i Medicina i es va especialitzar en psiquiatria, neurologia i medicina interna; en aquesta última amb una tesi sobre els tumors cerebrals. Va contraure matrimoni amb la també metgessa Sigrid Oldenburg i va treballar en clíniques universitàries, on també va exercir la docència.

El Dr. Hamer va rebre durant molts anys el respecte i l’admiració dels seus col·legues i l’estima dels seus nombrosos pacients; la seva carrera professional el consolidava com a reputat especialista. Però els esdeveniments que la vida li tenia reservat feren que es veiés obligat a interrompre els seus estudis, als quals hi havia de tornar deu anys més tard, però amb un bagatge més ric per la nova concepció de les malalties resultat de les seves investigacions sobre el càncer.

La matinada del 18 d’agost de 1978, davant Cavallo (Còrsega) i en el decurs d’una festa celebrada en un vaixell, un aristòcrata italià, el príncep Albert de Savoia, disparà la seva escopeta i una bala perduda va impactar contra una persona que dormia a la coberta d’un vaixell. Era Dirk Hamer, de 19 anys, un dels fills del Dr. Hamer, que quatre mesos més tard moriria a Heidelberg als braços del seu pare després d’una llarga agonia. “Va ser així com vaig emmalaltir a causa del conflicte biològic de pèrdua que va representar per a mi aquest traumàtic tràngol”, va declarar Hamer.

La tràgica mort del seu fill més la investigación i el complicat procés judicial van afectar profundament la família Hamer. El Dr. Hamer desenvolupà al cap de quatre mesos un càncer de testícles i la seva dona va contraure malalties canceroses fins a finar, l’abril de 1985, a causa d’un infart agut de miocardi. A partir de la mort del seu fill i dels càncers que van patir ell i la dona, el Dr. Hamer inicià la seva investigació i va emetre la hipòtesi que ambdós càncers podien estar relacionats amb el brutal conflicte que van viure en el més complet aïllament i que ell va percebre com l’esdeveniment més traumàtic que mai havia patit.

El Dr. Hamer, tot i malalt, va seguir treballant a la secció de ginecologia de l’hospital de Munic. Les investigacions amb els malalts de càncer ingressats el van portar el 1981 a formular allò que ell va denominar la Llei de Ferro del Càncer, pedra angular al voltant de la qual s’articulà tota la Germànica Nova Medicina (GNM). La GNM, una explicació sistemàtica de la gènesis del càncer i malalties afins basada en cinc lleis biològiques naturales, aviat seria validada per metges i científics competentes.

La Llei de Ferro del Càncer dictamina que tot càncer neix per un xoc psíquic extremadament brutal i inesperat que origina un conflicte dramàtic viscut en soledat; el grau del conflicte queda reflectit al Focus de Hamer, zona del cervell que rep l’impacte del xoc psíquic i assenyala la localització del càncer a l’organisme. Es focalitza a tres nivells que constitueixen l’organisme sencer: la psique, el cervell i l’òrgan. El pacient pot esdevenir protagonista de la seva pròpia curació, tot rebutjant les teràpies que es prescriuen en casos de càncer (amputacions, químio, ràdio, morfina…). La curació només pot esdevenir un cop resolt el conflicte; la teràpia de la GNM implica els tres àmbits i s’enfoca a identificar i resoldre el trauma original.

Els mitjans de comunicació, però, no van estalviar les campanyes difamatòries i els boicots sistemàtics per desprestigiar el Dr. Hamer fins que l’octubre de 1981 el tribunal mèdic de la universitat de Tubinga el forçà a definir-se: abjurar de la seva tesi o abandonar la seva tasca clínica a la facultat. A partir de llavors s’inicià el seu calvari. L’any 1986 seria expulsat del cos mèdic sota “sospita de demència” amb l’al·legació de “negar-se a rebutjar la Llei de Ferro i convertir-se a la medicina convencional”.

En resultar massa incòmode per a la indústria farmacèutica i els interessos de poder en joc fou finalment empresonat el 1997 per fer suggeriments a un malalt des de la il·legalitat. Després d’haver fixat la seva residència a Màlaga, el 9 de setembre de 2004 va ser detingut i extradit a França, on era reclamat per complir una sentència. Després d’un any i mig de presó va ser alliberat el febrer de 2006. Ara resideix a Noruega i es dedica a la investigació per ampliar i divulgar els seus coneixements sobre la GNM.

Una malaltia per curar? Sí, els mals físics per curar els dolors de l’ànima. Les malalties poden ser el reflex codificat d’un estrès psíquic segons la ‘Simbologia de les malalties’ (denominada també ‘descodificació biològica’ o ‘biologia total’). Olivier Soulier, metge francès especialista en aquesta teràpia, assegura que “les malalties han de ser enteses com la interacció de dues forces ancorades en el fons de l’existència”. El psiquiatre suís Carl G. Jung (1875-1961) ja havia llançat abans una idea: “la malaltia és l’esforç que fa la naturalesa per curar l’home”. Potser resulta més familiar parlar de trastorns psicosomàtics, però tant la GNM com la Simbologia van més enllà.

HAMER, R.: Fundamentos de una Nueva Medicina (1987)
HAMER, R.: Resumen de la Nueva Medicina Germánica (2000)
FLÉCHE, C.: El cuerpo como herramienta de curación (2005).
FLÉCHE, C.: El origen emocional de las enfermedades (2008).
MAMBRETTI, G. i SÈPAPHIN, J.: La medicina patas arriba (2002).
RIVAL, J.: Evitar el cáncer… Naturalmente! (2001).

(L'Escalenc-2009)

REBOTIGA DEL SCALA

REBOTIGA DEL SCALA